Понеділок, 29.04.2024, 14:02
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Пошук
Календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Головна » 2009 » Жовтень » 28 » «Ротор» - команда із давніми футбольними традиціями
22:48
«Ротор» - команда із давніми футбольними традиціями
З цього номера ми започатковуємо нову рубрику «Історичний ракурс», я якій ми познайомимо Вас з футбольними аматорськими командами Хмельницького, видатними постатями та просто цікавими футбольними особистостями. А розпочинаємо зі знаного в обласному центрі футбольного клубу «Ротор» і це  не випадково, адже зараз, саме цей колектив домінує у міському чемпіонаті
Олександр Таран – СЛ+
Узагалі «Ротор» є особливою командою, хоча б через те, що її кольори захищали або захищають знані майстри шкіряного м’яча. Зайве нагадувати, про такі відомі прізвища, як Микола Федорко, Олександр Поріцький, Олег Шпаков, Ігор Кондак, Віталій Ращик, Георгій Магріані та багато інших.
Історія клубу починається з далекого 1983-го року, коли першу цеглину до її фундаменту заклав відповідальний за спортивно-масову роботу в профкомі управління «Спецбудмеханізація» Володимир Вариводський. Зі звичайних працівників підприємства він зібрав команду. Задля більш високих результатів та професійного становлення «Ротора» на посаду тренера-інструктора був прийнятий Валерій Лужанінов, який і привів у команду воротаря Олега Пузанова, нападника Володимира Шевчука, захисника Анатолія Мороза, якого одразу обрали капітаном команди.
Перший офіційний матч «Ротора» датується 6-им травня 1983-го року. Заявившись для участі у першості області з футболу у другу групу, «Ротор» на виїзді зіграв з чемпіоном Шепетівського району, командою «Колос» (Майдан Віла). Матч завершився з рахунком 1:1, а єдиний гол у складі «роторців» забив В. Шевчук.
За 26 років «Ротор» провів 828 матчів. У 440-ти підопічні В. Вариводського здобули перемоги, 109-ть звели у нічиї і в 279-ох поступилися. Загальна різниця забитих та пропущених м’ячів-2655:2221. За 26-ти річну історію, «Ротор» чотири рази ставав чемпіоном міста-1991, 1999 (футзал), 2001 та 2008 році. У 2005 та 2009 роках підкорився Кубок Хмельницького з футболу. У 2002 році «Ротор» записав до свого активу перемогу у Кубку Поділля. Стабільні перемоги цей колектив здобуває і у ветеранських міських футбольних турнірах. Так, у чемпіонаті Хмельницького команда «Ротор» у турнірі серед ветеранів 35 років і старше була переможцем у 2000, 2005, 2006, 2007 роках. В аналогічному турнірі, але у віковій категорії 45 років і старше у 2002 році.
Історія цього колективу дуже багата і щоб описати всі цікаві події, які відбулися навколо бренду «Ротор» за 26 років, нам не вистачить газетної площі. Тому детальніше зупинимося на виступах команди в останнє десятиліття.
1999
Цей рік розпочався для команди з міського футзального чемпіонату. «Ротор» виборов перше місце серед 8 команд, перемігши у всіх зустрічах. В колективі в той час дебютував Юрій Богач, який у значній мірі посприяв успішному виступу команди. У великому футболі команда теж виступала впевнено, перемогла у своїй підгрупі, але у вирішальному поєдинку за звання чемпіона поступилася «Університету»-1:3, в підсумку задовільнившись лише срібними медалями.
2000
У 2000-ому році в міському футбольному чемпіонаті приймало участь 12-ть команд і «Ротор» знову став віце-чемпіоном, пропустивши вперед грізну на той час команду ХІРУПу під керівництвом Ю. Шаповалова. Кращими бомбардирами тоді були Володимир Грищук та Вадим Полтавцев, які забили 20 та 14 голів, відповідно. В тому ж році, підопічні В. Вариводського здобули перемогу у міському чемпіонаті серед ветеранів у віковій групі 35 років і старше, здолавши у фіналі «Динамо»-5:3 (Лапідус-2, Добровольський-2, Осацький). Як переможець, команда здобула право виступати на обласному форумі і там не розгубилася, ставши бронзовими призерами, програвши команді Красилова, за яку тоді виступали брати Ковальці. Склад «Ротора»: Алексейчук, Ямборко, Осацький, Богач, Семенюк, Панченко, Кембровський, Муравський, Добровольський, Гайдашевський.
2001
Тріумфальним для команди став рік 2001-ий. В чемпіонаті міста «Ротор» в складі Петричука, Токаря, Горбієвського, Громницького, Олексійчука В., Лапідуса, Семенюка, Магріані, Федорко, Федоченко, Богача, Добровольського, Атаманчука, Грищука, Полтавцева та Лошатецького переграв у фінальному турнірі по черзі ХІРУП (4:2), «Модек-Хлібник» (2:1), та розійшовшись миром з «Університетом» (1:1), здобув почесний титул чемпіона. У фіналі Кубку Хмельницького «Ротор» був битий ХІРУПом - 2:5.
У футзальному чемпіонаті сезону 2001/2002 серед команд вищої групи «роторці» здобули срібні медалі, поступившись по різниці м’ячів «Мадоку». Кращим бомбардиром клубу став Володимир Грищук, записавши на свій рахунок 18 голів.
2002
Рік 2002-ий став досить вдалим для команди В. Вариводського. В футбольному чемпіонаті «Ротор» став віце-чемпіоном, поступившись чемпіонством «Мадоку». Кращі бомбардири тієї команди: Георгій Магріані, Володимир Федоченко, Микола Федорко, Валерій Лахмай, Валерій Олексійчук. Окремо варто відзначити перемогу у Кубку Поділля. Перед вирішальною грою «роторці» переграли «Случ» (Красилів»-7:1, «Дністер» (Новодністровськ)-9:3, «Динамо»-4:1, «Прикордонник»-5:4, «Мадок»-6:1. А в фіналі «Ротор» вдруге здолав «Случ» (Красилів)-6:1. Склад того колективу: Андрій Петричук, Олег Алексійчук, Сергій Токарь, Микола Федорко, Володимир Федоченко, Валерій Олексійчук, Ігор Глушок, Юрій Добровольський, Георгій Магріані, Валерій Лахмай та Руслан Кострицький, який став кращим бомардиром турніру, забивши у ворота суперників 12 м’ячів.
2003
В сезоні 2003-го року в «Роторі» дебютували молоді гравці: Віталій Костишин, Дмитро Дунець і Царук Євген. Також у команду у прийшов досвідчений Олег Шпаков, який одразу став стержнем оборони команди. В футзальному чемпіонаті, який «роторці» завершили на другому місці, розпочали свої виступи за команду Олександр Крутяков, Сергій Кащук, Олександр Криськов та Іван Малимон. Найкращим досягненням стало третє місце на Кубку Поділля.
2004
2004-ий рік не став вельми успішним для команди. Підопічні В. Вариводського посіли 4-е місце у міській футбольній першості, пропустивши перед себе «Енергію», «Університет» та «Самару».
2005
Вдалим для колективу був 2005-ий рік. У футзалі «Ротор» здобув бронзові медалі, поступившись «Самарі» та «Університету». Весною команда різко омолодила склад. Дебютували талановиті Олег Маляр, Валерій Ригун, Олександр Коротун та Андрій Лемішевський. У великому футболі «Ротор» знову виборов 3-е місце, поступившись грізним на той час «Університету» та «Самарі», однак реабілітувався перемогою у Кубку Хмельницького. В фінальному протистоянні дружина В. Вариводського здолала «Бакалію»-2:1 (Олександр Крутяков та Олександр Сторожук). Також у цьому році «Ротор» здобув чемпіонство серед ветеранів, здолавши «Хлібник»-1:0 (Юрій Богач).
2006
2006-ий рік став для колективу у ветеранському футболі тріумфальним. У футзалі в вирішальному поєдинку «Ротор» здолав «Акву-Класт»-10:0 (Микола Федорко-3, Валерій Лахмай та Юрій Черенков-по 2, Валерій Олексійчук, Юрій Добровольський та Сергій Токарь-по 1), а у великому футболі перемогла «Хлібник»-1:0 (Микола Федорко).
2007
Наступний рік для команди радісним не виявився. «Ротор» закінчив чемпіонат на 4-ому місці. Хоча деякі ігри клуб проводив на вищому рівні: «Самара»-4:1, «Лада»-4:2 та 7:0, «Феміда»-7:2, «Арсенал-МАДОК»-4:2, «Віннер-Спорт»-8:1. Успішніше виступила команда у футзальному чемпіонаті серед ветеранів, ставши чемпіоном міста.
2008
Футбольний сезон 2008 проводився за особливою системою, яка надовго запам’ятається вболівальникам та футболістам. У фінальному етапі «Ротор» по черзі здолав «Самару»-3:2 (Ращик, Костишин, Фурик), «Ракетник»-6:2 (Ращик-3, Крутяков-2, Думанюк), «Феміду»-3:0 (Ращик, Шпаков, Вершигора), «Університет»-1:0 (Крутяков). А у вирішальному поєдинку проти «Конфермата» завдяки голу Віталія Костишина команда мінімально перемогла 1:0 і стала чемпіоном.
2009
Впевнено розпочав «Ротор» сезон 2009-го року. Перше коло команда пройшла без єдиної поразки, зігравши лише внічию з «Інтером». Збалансована середня лінія, представлена Георгієм Магріані та Володимиром Федоченко, який був воістину мозковим центром команди; хороші нападники (Сергій Кащук, Віталій Костишин, Олександр Крутяков). Особливо хочеться відзначити захисну ланку, яку впевнено цементували Віталій Ращик та Олег Шпаков. Але у футболі увесь час добре не буває. В іграх на Кубок міста тяжку травму отримав Кащук (і хоча «Ротор» здобув перемогу, здолавши у фіналі «ДБК»-3:1), його відсутність позначилася на грі команди. Друге коло «Ротор» проводить трохи збавивши обороти. Причиною тому є те, що значно виріс рівень «Університету», «Конфермату», «Феміди», «Самари» та «Арсенала-МАДОК». Останні ігри сезону клуб проведе з «Конферматом», «Інтером» та «Ладою», і саме вони визначать чемпіона міста з футболу-2009.
З моменту створення команди змінилося вже не одне покоління гравців, не змінним лише залишається її засновник та представник команди у всіх змаганнях Володимир Вариводський. Команда «Ротор» в лиці сьогоднішніх меценатів Юрія Добровольського, Олега Алексейчука, Валерія Олексійчука настійливо просила відзначити цю людину. З величезним задоволенням газета «Спортивний лідер+» це робить і бажає Володимиру Олексійовичу довгих років життя, а команді «Ротор» майбутніх тріумфальних перемог.

Переглядів: 2943 | Додав: Marselo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Створити безкоштовний сайт на uCoz